Dny Hod Min
Dny Hod Min
22. 11. 2016

Rozhovor Franty Kocourka a studentů FTK UP v Olomouci

Studenti z FTK UP v Olomouci se rozhodli, že udělají rozhovor s jedním z našich reprezentačních sportovců Františkem Kocourkem a tady je výsledek:
story

Otázky pro Frantu

  • Od kdy se věnuješ cyklistice a co tě k ní vedlo?

V podstatě od 11let a závodně od 13let.. jako malej kluk jsem si u baráku (hájenka-myslivna dědova za lesní školkou u Krumsína) dělal opičí dráhu na kolo a nejednou jsem špatně najel na lávku a upadl, ale neodradilo mě to a pokračoval jsem dál. Akorát babička se mnou měla práci, věčně mě desinfikovala, než se přestěhovali do Plumlova. Tam jsem zas na kopci u kostela na hřišti lámal rekordy se skoky do dálky, ale naštěstí jsem vždy vyváznul celej. Okolí Plumlova jsem najezdil do detailu na BMX a později z Německa Harley kolo s třemi převody - parádní kolo (do teď vzpomínám) na kterém jsem začal jezdit větší vzdálenosti, Prostějov - Plumlov a Krumsín. Kolem jsem prostě žil od dětství:)

V 11 jsem se přihlásil do cyklistiky, zpočátku na kostlivci s berany a třemi převody, když ostatní viděli, že jezdím na něčem lepším, dali mi to pěkně sežrat a tak jsem toho nechal a jezdil si po svém, čili pro radost.

Vážně jsem začal závodit od 13let a od 17let jsem začínal mít menší úspěchy, které mě napomohly se dopracovat k neslyšícím. Zpočátku to bylo dost divoký, přičemž na prvním setkání formou jarního soustředění na Mallorce jsem nebyl nadvakrát v pohodě jak se zdravím, tak psychicky, prostě tam se to nějak blbě potkalo a tomu odpovídaly i výkony. Díky Čapkovi, který ve mě viděl naději, že na to mám, tak je ve vedení STK přemluvil, aby si mě zkusili a dali mi šanci se nominovat na mou první Deaflympiádu, Nakonec se to celé vydařilo, přičemž jako nejmladší účastník jsem získal pěkné umístění a to 6.místo na časovce jednotlivců. A to hlavně díky Honzovi Čapkovi, Otovi Pánskému a rodičům, kteří mě maximálně podrželi a podpořili.

2 ) Jaké jsou tvé největší úspěchy v cyklistice?

2005 - 3.místo - časovka jednotlivců 35km / Deaflympiáda v Melbourne

2006 - 3. místo - peloton 120km /Mistrovství světa - nesl. v San Franciscu

3) jaká je momentální deaflympijská úroveň silniční cyklistiky ve světě a u nás

(porovnání)?

Na vysoké úrovni s ohledem na handicap (překážkou horší rovnováha při značné únavě). Ve srovnání s intaktními sportovci jsme stále za nimi. Není nás tolik a také většina nejlepších deafprofi cyklistů nejsou v péči profesionálních týmu, či nemají profi zabezpečení. Ale dle mě v rámci možnosti jsou cyklisté se sluchovým postižením na vysoké úrovni v rámci svých možností.

4)Je pravda, že momentálně dáváš přednost více běžeckému lyžování?

Ano je to pravdou i když ta úroveň konkurence je těžší než v cyklistice, přesto jsem se na běžkách našel víc, resp. je mi to víc srdečnější:) ale o to mě i víc začala bavit cyklistika i přesto, že v cyklosezóně začínám závodit o 1-2měsíce později.

5) co tě zaujalo na běžkách a jak ses k nim dostal?

K běžkám jsem se dostal díky taťkovi a jsem mu za to moc vděčnej. Už před 10 roky v rámci zimní přípravy jsem s ním jezdil občas na běžky, ale hrozně jsem se trápil a nebavilo mě to, čili jsem běžky odsuzoval. Postupem času jsem se začal v technice a spolu kondici posouvat dopředu a našel si i tu chuť to dělat, ale nebylo to pořád ono. Přesto si dobře pamatuji, tu chvíli kdy jsem začal uvažovat o závodění na běžkách mezi neslyšícími a to je tak 8-9let zpátky, zjišťoval si možnosti, ale v tom okamžiku jsem to zavrhl (uvědomil si trápení na Jizerské 50, mazání a nic moc technika) a pokračoval v cyklistice.

Pak se stalo, že jsem se ze srandy s taťkou přihlásil na Vasaloppet (2012). Jenže ten rok jsem se podruhé narodil srážkou s autem, hluboké krvácení do mozku a tříštívá zlomenina klíční kosti, kterou jsem v nemocnici víc dorazil při vstupu po tmě na WC.

Nebyly to zrovna růžové chvíle, ale dodalo mi to sílu navíc a taky i moudrost přibyla.

Na podzim jsem se zúčastnil cyklistického etapáku okolo Tchajwanu a tam jsem se přes velké trápení překousl a našel vnitřní sílu, kterou jsem kupodivu rozvinul i na běžkách a začalo mě o to víc bavit. Dobře si pamatuji, jak jsem jel Jizerskou 50 v r. 2013

kdy jsem si vyloženě hrábnul tak na dno, že během závodu nebyl schopný sníst ani tyčinku, max 1 gel a v cíli jsem málem zvracel, ale za to výsledek parádní, neboť na to že jsem to startoval z 6vlny tak výsledek super.. Do teď na to vzpomínám a od té doby se snažím běžkám věnovat a užívám si to, i když někdy je to o totálním vyčerpání i po psychické stránce spolu s práci.

5) dá se kombinovat propojení běžek a cyklistiky- jestli běhání na běžkách přinášelo něco do cyklistiky, výhody vs. Nevýhody

V mém případě, kdy se jedná o sport mezi neslyšící, tak se to dá dobře skloubit, akorát jde o to, že v přechodném období, resp. mezi sezónou z běžek na kolo, či naopak, tak je zapotřebí dostatečný prostor na adaptaci. Odlišná koordinace pohybu, spolu s dycháním a podobně. Běžkařská sezóna spolu s přípravou je zhruba o 1-2měsíce kratší ve srovnání s cyklistickou sezónou.

7) absolvoval jsi už nějaké běžecké závody, nějaké úspěchy?

Ano a to i 1x zimní Deaflympiádu v Khanty Mansijsk 2015 na to mám do teď úžasné vzpomínky. Mimo to 4x Vasaloppet, 2x Marcialongu, 7xJizerskou 50 a další podobné závody. S ohledem na Deaflympijské disciplíny se snažím upřednostnit závody podobného typu. Což jsou kratší a výrazně intenzivní s důrazem na kvalitu techniky, čili dle toho se snažím i přípravu přizpůsobit.

8) na co teď momentálně trénuješ, čeho chceš dosáhnout, cíl

Teď v cyklistické sezóně se zaměřuji v přípravě na vrcholnou účast Mistrovství Evropy v Belgických Bruggách (kde se jezdí světově významný závod kolem Flander), takže na kostky se těším, když to přeženu, ale aspoň pro mě něco nového v cyklistice.

Zde bude pro mě velmi důležité dosažené umístění, které rozhodne, zda budu nominován na letní Deaflympiádu v Turecku, čili zda mě vezmou zpět do cyklistické reprezentace.

9) je něco, co by jsiza svojí kariéru udělal jinak?

Ano, dřív jsem to bral moc vážně a už i z povinnosti, ale teď si to spíš začínám víc užívat i když to třeba bolí víc než dřív. Když to přeženu, užívám si každého okamžiku, který se nemusí opakovat ať je pozitivní, či negativní (samozřejmě pokud možno co nejmíň negativních;) )

10) největší sportovní sen?

Můj se je, ve 4letém cyklu se zúčastnit jak zimní, tak i letní Deaflympiády a tam si hrábnout víc než na dno a výsledek už bude jen třešnička na dortu. Ovšem rád bych získal podiové umístění, ale mám respekt z Ruské konkurence, která se tím živí.

A také zároveň se pokusit v jednom roce vyhrát nějaký závod jak na běžkách, tak i v cyklistice. Nejlepší na tom je, že oba sporty mám moc rád a přičemž to umět skloubit je parádní sportovní dobrodružství:)

Největší sportovní úspěchy v cyklistice
Závod Rok Místo Sport Disciplína Umístění
Zimní Deaflympics 2015 Chanty Mansijsk,Rusko Běh na lyžích Mass start 15km - classic 9. místo
MČR neslyšících 2015 Hodonice Silniční cyklistika Peloton 1. místo
MČR neslyšících 2015 Hodonice Silniční cyklistika Časovka jednotlivců 3. místo
Tour de Formosa 2014 Tchaj-wan Silniční cyklistika Etapový závod 3.místo 4. etapa
Mistrovství Evropy 2014 Rakousko Horská cyklistika MTB – maraton 11. místo
Mistrovství ČR 2014 Praha Horská cyklistika MTB – Cross Country 2. místo
MČR neslyšících 2013 Olomouc horská cyklistika MTB - maratón 2. místo
Tour de Formosa 2012 Tchai-wan silniční cyklistika etapový závod 3. místo 7.etapa
Tour de Formosa 2012 Tchai-wan silničnícyklistika etapový závod 8. místocelkově
Mistrovství Evropy - Rusko 2012 Tolyatti silniční cyklistika časovka jednotlivců 10. místo
MČR – neslyšících 2011 Žamberk silniční cyklistika peloton 1. místo
Letní Deaflympisc 2009 Tai-pei silniční cyklistika sprint 1km 11. místo
MČR – neslyšících 2009 Žamberk silniční cyklistika kritérium 1. místo
Mistrovství Evropy - Itálie 2008 Verona Silniční cyklistka peloton 6. místo
Mistrovství Evropy - Itálie 2008 Verona Silniční cyklistka kritérium 5. místo
Mistrovství světaUSA 2006 San Francisco Silniční cyklistika peloton 3. místo
Mistrovství světa USA 2006 San Francisco Silniční cyklistika kritérium 4. místo
Letní Deaflympics 2005 Melbourne,Austrálie Silniční cyklistka kritérium 8. místo
Letní Deaflympics 2005 Melbourne, Austrálie Silniční cyklistka peloton 11. místo
Deaflympic game - Austráli 2005 Melbourne Silniční cyklistika časovka 3. místo
Evropský mítink - Německo 2004 Landshut Silniční cyklistika Časovka a peloton 1. místo
Mistrovství Německa 2002 Bon Silniční cyklistika Časovka a peloton 1. místo
Letní Deaflympics 2001 Řím, Itálie Silniční cyklistika časovka 6. místo
Letní Deaflympics 2001 Řím, Itálie Silniční cyklistika peloton 8. místo

kocourek-500x667

autoři: Tomáš Salaj a Aneta Neznajová, rozhovor byl s Frantou Kocourkem který poskytl veškeré informace.