Dny Hod Min
Dny Hod Min
16. 7. 2015

Report cyklistů z Deaflympiády

Do Sofie odjelo pět cyklistů, samí bikeři a ještě dva z nich absolvovali závody na silnici. Nejzkušenějším z výpravy byl trojnásobný mistr světa Jan Čapek, účastník již šesté Deaflympiády., dále Pavel Pastrnek – jediný medailista z poslední Deaflympiády v Taipei a nakonec tři nováčci David Studýnka, Roman Dohnal a nejmladší Michal Vrána, kteří se nominovali díky pěkným umístěním na minulých ME a MS.
story


Všichni naši cyklisté se v Sofii umístili v 1. polovině startovního pole, ale jen dva splnili podmínku Českého paralympijského výboru na další Deaflympiádu v roce 2017 v Turecku, když se v závodě na horských kolech David Studýnka umístil na sedmém místě a Roman Dohnal dojel osmý.

Prvním závodem, kterého se naši silničáři zúčastnili, byla v pondělí 29.7. časovka jednotlivců na 38 km. Jan Čapek dobře odstartoval, ale v závěru kvůli nastupujícímu horku mu docházely síly a dojel na dvanáctém místě. Jako předposlední závodník vyjel Pavel Pastrnek – bohužel se mu nepodařilo hned po startu dostat svůj výkon na maximum a skoro celou trať se trápil. 15. místo bylo pro něj obrovským zklamáním, neboť se právě na tuto disciplínu v tréninkové přípravě nejvíc zaměřoval.

Ve středu 31.7. byl na programu peloton, kde se na hromadný start 98 kilometrového postavili opět Jan Čapek s Pavlem Pastrnkem. Trať o délce 49km ve dvou kolech byla pro všechny závodníky dost nebezpečná – na silnici byly velké výmoly a tak často docházelo k defektům. Hned po startu se jelo velmi ostré tempo, průměrně kolem 50 km/hod a tak hned od prvních kilometrů začali odpadávat někteří závodníci. Navíc pořadatelé bohužel všude dobře nezajistili uzavírky a tak se stalo, že se jeden ruský závodník srazil s autem, naštěstí bez vážných zranění. Náš Pavel Pastrnek nechtěl riskovat na tak nebezpečném okruhu a radši ze závodu odstoupil a tak pošetřil síly na další závod v horských kolech. Jan Čapek se statečně držel vpředu, avšak ve druhém kole začal dostávat křeče. Kvůli špatnému zajištění bufetu ze strany pořadatele dokonce Jan Čapek uvažoval o odstoupení, nakonec nevzdal a dojel na pěkném 12.místě.

Hned další den byly závody na horských kolech MTB XC. Konečně všech pět reprezentantů startovalo. Všichni měli velké ambice, jelikož pilně trénovali. Bohužel některé v sezoně potkaly nepříjemnosti, například Davida Studýnku trápila achillovka nebo Michal Vrána měl ošklivou srážku s autem. Jeden okruh závodu měřil 5,7 km a jelo se čtyři kol. Polovinu celkem 22,8 km dlouhého závodu tvořilo táhlé stoupání na louce, potom nebezpečné sjezdy v lese. V Sofii hned 1km po startu ze závodu musel odstoupit Jan Čapek – ruský soupeř (budoucí vítěz) do něj zezadu najel a poškodil mu přehazovačku. Celou dobu se dařilo Davidu Studýnkovi, který se Slovákem Julo Maťovčíkem bojovali o 5.-6.místo. Až potom v posledním kole je předjel Ital a David Studýnka dojel sedmý. Roman Dohnal a Pavel Pastrnek celý závod jezdili kolem 7. až 9.místa. Roman Dohnal udržel osmé místo. Jenže Pavel Pastrnek v předposledním kole ošklivě upadl a zranil se na hlavě, přesto nevzdal a pokračoval k 11.místu. Michal Vrána dojel třináctý a byl úplně vyčerpaný.

Posledním závodem bylo páteční kritérium – bodovací závod na 50km. Závod to byl náročný po technické stránce – v každém kole po průjezdu zatáček, které byly 180 stupňové, se jelo do zatáček v rychlosti 15-20km/hod a zrychlovalo se na 50km/hod. V bodovacích průjezdech se Čapkovi podařilo získat celkem šest bodů a celkově se umístil na 11. pozici. Pro našeho jediného startujícíh o Jana Čapka byl tento závod velice náročný a v cíli si pořádně oddechl, že už má všechny závody za sebou.